Makowiec/Vallmolängd

Vetedeg:

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 175 rumsvarmt smör
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g vetemjöl
  • 1-2 tsk kardemumma

Vallmofyllning:

  • 300 g vallmofrö
  • 75 g smör
  • 1,5 dl honung
  • 100 g syltade apelsinskal
  • 50 g kokos
  • 3 msk kanel

Garnering:

  • ägg till pensling
  • lite salt
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Värm mjölken till degen så att den blir rumsvarm. Rör i sockret, salt, kardemumma och jästen. Skär smöret i fina kuber och häll i mjölken. Tillsätt mjölet och knåda till en jämn deg. Låt jäsa varmt och dragfritt under bakduk 30 min.
  2. Koka vallmofröna i vatten 30 min. Sila av och kör i mixer. Låt kallna.
  3. Blanda de avsvalnade vallmofröna med övriga ingredienser i fyllningen, men spara lite syltade apelsinskal i dekoration.
  4. Dela den jästa degen i två eller fyra delar. Kavla ut och bred på vallmofyllningen. Rulla ihop till två eller fyra längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Använd sax och klipp “blad” som läggs korsvis eller bara ha degen i en hel rulle. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla längderna med ett uppvispat ägg med lite salt i och grädda i 15-20 minuter. Garnera med lite syltad apelsin och eventuellt glasyr. Glasyren görs av florsocker och vatten.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s