Saffransbullar

20161218_002350

1 sats, ca 40 bullar

Ingredienser:

  • 2 pkt saffran (á 1/2 g)
  • 2 dl socker
  • 2 msk rom eller vatten
  • 50 g jäst
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3%)
  • 1/2 tsk salt
  • 800 dl vetemjöl (ca 13 ½ dl till 1 sats)
  • 1 dl russin
  • mjöl till utbakningen
  • 1 ägg till penslingen

Så här gör du:

  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russin i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (1 sats). Tryck i russinen.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader C.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s