Plommonspäckad kotlettrad

  • 1,5 kg kotlettrad
  • 1 påse (250 g) urkärnade katrinplommon
  • 3 morötter
  • 7 dl köttbuljong
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att bryna i

Sås:

  • 3 dl av köttbuljongen
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 2,5 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk kinesiskt soja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar och dela katrinplommonen i halvor. Ta en filékniv och skär ett hål mitt i biten. Fyll sedan hålet med katrinplommonen. Gnid in köttet med salt och peppar och bryn runt om i smör.
  2. Flytta över köttet i en gryta och stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Häll på köttbuljongen, koka upp och låt sjuda på svag värme tills termometern visar 80 grader, det tar ca 1 ½ timme. Lägg i morötterna de sista 10 minuterna. Lyft upp köttet och låt det vila i folie i ca 20 minuter.
  3. Häll ur och sila buljongen och lägg morötterna i folie för att hålla dem varma. Koka ihop buljongen tills det blir 3 dl. Smält smöret i en kastrull, lyft av från värmen och rör ner vetemjölet. Ställ tillbaka på värmen och spä med buljongen, lite i taget. Tillsätt grädde, soja, peppar och salt och låt puttra 5 minuter. Skär köttet i skivor. Servera med såsen och morötterna.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s