Förrätter · Middagar

Barszcz czerwony (rödbetssoppa)

  • 6 st rödbetor
  • 2 st morötter
  • 2 st stora lökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 st buljongtärningar
  • 1,5 l vatten
  • 1,25 dl grädde
  • Svartpeppar
  • Salt
  • 1,5 tsk socker
  • 2 msk ättika
  • smördegsplattor

Gör så här

  1. Tvätta av rödbetorna och lägg dem på en plåt i ugnen på 100 grader i ca 2 timmar.
  2. Skala rotfrukterna och lökarna.
  3. Riv rotfrukterna och tärna löken.
  4. Bryn i het olja.
  5. Tillsätt mjöl, buljongtärningarna, vatten, socker samt kryddorna.
  6. Låt koka i ca en timme.
  7. Mot slutet av kokningen tillsätter du grädden och ättikan.
  8. Soppan kan serveras med en kvist färsk timjan och en smördegssnurra.
  9. Dela smördegen i 4-6 ca tre cm breda strimlor.
  10. Krydda med en valfri krydda eller ost, till exempel västerbottenost eller vitlökskrydda.
  11. Snurra sedan ihop smördegen och lägg de på en ugnsform med bakplåtspapper, grädda dem i ugnen på 225 grader. De är klara när de fått en vacker brun färg.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s