Middagar

Plankstek

Potatismos:

  • 1 kg mjölig potatis, kokt 
  • 4 msk smör
  • 1 ägg

Övrigt:

  • 4 planksteksplankor

  • 4 tomater

  • salt

  • 600g nötkött, ex oxfilé, eller annan filé

  • salt, peppar

  • 1 knippe grön sparris

  • 1 burk bearnaisesås

  1. Skala potatisen, skär den till mindre bitar och koka den mjuk i saltat vatten, cirka 10-15 minuter.
  2. Skär av toppen på tomaterna så att cirka två tredjedelar blir kvar. Ställ tomaterna i hålen på plankorna, salta snittytan och ställ in i ugnen; 225°C i vanlig ugn och 200°C i varmluftsugn, i cirka 20 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden.
  3. Rör i smör och knäck ett ägg över potatisen. Vispa med ballongvisp till ett fluffigt mos. Är det tjockt kan du spä med lite mjölk tills du tycker konsistensen känns bra. Smaka av med salt, vitpeppar.
  4. Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut moset på plankorna. Eller klicka ut det i en rand runt plankan.
  5. Skär bort de träiga ändarna på sparisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner sparrisen i 2 minuter. Skiva köttet i cirka 1,5-2 centimeters tjocka skivor och stek det på hög värme hastigt i en grillpanna så det får grillränder. Salta och peppra. Lägg köttet på plankan innanför moset och sparrisen bredvid. Öka ugnstemperaturen till 275°C med grilleffekt i vanlig ugn och 250°C i varmluft. Ställ in plankorna i cirka 12 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden (eventuellt kan de behöva gå 15 minuter i vanlig ugn).
  6. Ta ut plankorna och klicka på bearnaisesås.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s