Frukost

Hembakat bröd

Ingredienser:

  • 7 dl vetemjöl
  • 1,5 ts salt
  • 3,5 dl vatten, kallt
  • 5 g färsk jäst

Ugn 225 grader C

  1. Lös upp jästen i vattnet, blanda samma mjöl och salt och vänd sedan ner i jästvatten.
  2. Arbeta ihop till en mycket kletig smet och täck med plastfolie.
  3. Låt jäsa i rumstemperatur i 12 timmar.
  4. Häll ut smeten på väl mjölat bakbord, forma den till en rund bulle (knåda inte utan använd lätta händer för att forma den). Täpp till alla kletiga ytor med mjöl.
  5. Sikta mjöl över en bakduk och flytta över degen till den mjölade bakduken.
  6. Täck med bakduken och låt jäsa ytterligare i 2 timmar.
  7. Värm ugnen till 225 grader med gjutjärnsgrytan i ugnen (grytan ska bli ordentligt varm).
  8. Flytta försiktigt över brödet till den varma grytan och grädda med lock 30 minuter.
  9. Ta av locket och grädda ytterligare i 15 minuter. Vill du ha en extra krispig yta på brödet kan du slänga in lite vatten i botten på ugnen när du tar av locket.
  10. Brödet är klart när det har en innertemperatur på 92-96 grader C.
  11. Ta upp brödet ur grytan och låt svalna på galler.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s