Efterrätter

Mördegskakor

 

Ca 60 st mellanstora kakor. Tillagningstid: ca 1 timme.
Dela degen i så många delar som du väljer att göra varianter av.

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 200g margarin
  1. Tillsätt ingredienserna i degblandaren eller en bunke, blanda snabbt ihop med maskin eller elvisp. Det sa bli en smidig och lättarbetad deg.
  2. Platta ut degen och låt vila minst 30 minuter i kylskåp, degen ska vara kall när du arbetar den.

Finska Pinnar
1 ägg, att pensla med pärlsocker, hackad mandel

Rulla ut 1/7 av degen till en rulle, den ska vara tjock som ett pekfinger. Pensla med äggvita och strö på pärlsocker och hackad mandel. Skär ut ca  pinnar och lägg dem på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i 175 grader ca 10 minuter.

Kanelkakor
1 ägg, att pensla med strösocker, malen kanel

Rulla ut 1/7 av degen till en rulle, den ska vara tjock som ett pekfinger. Lägg rullen på en plåt, platta till den lite lätt och pensla med ägg och strö på en blandning av kanel och strösocker. Skär ut ungefär 25 kakor på snedden. Grädda i 175 grader ca 10 minuter i ugnen.

Strösselsnurror
O´hoj strössel, av valfri sort

Kavla ut 1/7 av degen till en rektangel. Strö på o´hoj strössel, rulla ihop. För att det ska gå lättare att skära kakorna kan man vila rullen 30 minuter i kylen. Skär ut 0,5 cm tjocka kakor från rullen. Grädda i 175 grader ca 10 minuter.

Choklad och russinkakor
Choklad ljus eller mörk hackad, Russin

Blanda i hackad choklad och  russin i 1/7 av degen, gör en rulle tjock som en tumme och skär 0,5 cm tjocka kakor. Grädda i 175 grader ca 10 minuter,

Schackrutor
Kakao

Dela 1/7 av degen i 2 jämnstora bitar.  Arbeta in 1 msk kakao i den ena delen. Rulla ut båda delarna till jämntjocka rullar som är tjocka som ett lillfinger. Dela rullarna i 2 delar. Lägg ihop de 4 rullarna så de blir schackmönstrat. Skär ca 0,5 tjocka kakor, grädda i 175 grader ca 10 minuter.

Variant av Brysselkex
O´hoj karamellströssel

Rulla 1/7 av degen till en rulle som är tjockt som en tumme. Häll upp O´hoj karamellströssel på en tallrik och rulla degen i detta så att strösslet täcker degen. Skär i 0,5 cm tjocka kakor. Grädda 175 grader ca 10 minuter.

Kardemummakakor
1ägg, att pensla med,
kardemummakärnor, krossade

Rulla 1/7 av degen till en rulle tjock som en tumme. Skär 0,5 cm tjocka tjocka kakor lägg på plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö på krossade kardemummakärnor med pärlsocker på kakorna. Grädda i 175 grader ca 10 minuter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s