Efterrätter

Frasiga donuts

fotografier 005

Ingredienser:
10 g bakjäst
3/5 dl  vatten
4 dl minimjölk
1 dl strösocker
1 tsk bordssalt
2 ägg
75 g smör
12 dl vetemjöl
1 l olja

Glasyr:
75 g smör
5  dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk vatten

Lös upp jästen i varmt vatten och låt det stå i 5 minuter eller tills det börjar skumma.
Blanda degvätskan med mjölk, socker, salt, ägg, smält smör och hälften av vetemjölet i en stor skål. Rör ihop det hela ordentligt med en träslev. Tillsätt resten av mjölet, 1 dl i taget, tills degen inte klistrar fast i skålen längre. Knåda degen i 5 min eller tills den är blank och elastiskt. Lägg degen i en smord skål, täck över den och ställ den på ett varmt ställe tills den har jäst till dubbel storlek.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till 1 cm tjocklek. Skär ut degen till donuts. Låt donutsen jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe.

Glasyr: Smält smöret i en gryta. Rör i florsocker och vaniljsocker. Ta bort glasyren från värmen och rör i 1 msk vatten åt gången, tills glasyren är tunn men inte vattnig.

Hetta upp olja i en gryta till 175 grader. Låt donutsen glida ner i den heta oljan. Vänd på dem när de flyter upp till ytan. Stek dem på båda sidor tills de är gyllene och spröda. Låt dem rinna av på ett galler med papper under.

Doppa donutsen i glasyren medan de fortfarande är varma.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s